Hof, 17. srpnja 2020.

Ministar Grlić Radman na Danima Paneurope o europskom jedinstvu i solidarnosti

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je, 17. srpnja 2020. godine u njemačkom gradu Hofu na Paneuropskim danima - u organizaciji Paneuropske unije. Održana je panel rasprava o izazovima europskog jedinstva u okolnostima izazvanim pandemijom COVID-19.

Ministar Grlić Radman se osvrnuo na okolnosti bez presedana tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Nakon poduzetih koraka kojima smo kao predsjedništvo omogućili normalno funkcioniranje rada Vijeća i donošenje odluka, kao i pravovremenu aktivaciju integriranog političkog odgovora na krizu, ministar je naveo uspjehe Hrvatske u jačanju europske perspektive država Zapadnog Balkana: donošenje odluke o otvaranju pristupnih pregovora EU-a sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavlja za Crnu Goru.

"Smatramo da je integracija jugoistočne Europe jamstvo dugotrajne europske stabilnosti, te istovremeno naša dužnost i naš interes. Trebamo imati otvorena vrata za zemlje jugoistočne Europe koje pretendiraju na članstvo, uz istovremeno ispunjavanje svih kriterija i provedbu potrebnih reformi, što je i potvrđeno na Zagrebačkom sastanku na vrhu", naglasio je u svom obraćanju.

Ministar je zatim istaknuo koordinaciju diplomatskih napora prilikom procesa povratka EU državljana u svoje matične zemlje kao izvrstan primjer suradnje unutar europske obitelji. "Pred nama su brojni izazovi, no oni su razlog za "europskiju" Europu, a ne za povlačenje u sebe. Europa treba kročiti dalje usprkos izazovima svjetskom miru, krizi multilateralizma i trgovinskim razmiricama. Upravo solidarna i ujedinjena Europa, s čvrstim osloncem na zajedničke demokratske vrijednosti u stanju je prigrliti budućnost", naglasio je ministar.

Na panel raspravi su uz ministra sudjelovali potpredsjednik njemačkog Bundestaga Hans-Peter Friedrich, bavarski državni ministar za znanost i umjetnost Bernd Sibler te Manfred Weber, član predsjedništva Konferencije EU o budućnosti Europe i predsjednik Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu.

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana