Berlin, 07. lipnja 2019.

Proslava Dana državnosti i Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske u Berlinu

Veleposlanstvo RH u SR Njemačkoj organiziralo je prijem povodom proslave Dana državnosti i Dana Oružanih snaga RH u predstavništvu savezne zemlje Baden-Württemberg u Berlinu. Na prijemu je sudjelovalo oko 400 gostiju, među kojima su bili zastupnici Bundestaga, predstavnici njemačke savezne Vlade i ministarstava, političkih stranaka, grada Berlina te brojni članovi diplomatsko-konzularnog zbora na čelu s papinskim nuncijem msgr. Nikolom Eterovićem.

Uzvanicima se prigodnim govorom na prijemu najprije obratio veleposlanik Gordan Grlić Radman, podsjetivši na važne povijesne datume uz koje se vežu događaji osamostaljenja i međunarodnog priznanja Republike Hrvatske te istodobno na ostvarene i aktualne zadaće Republike Hrvatske u jačanju bilateralnih hrvatsko-njemačkih odnosa te doprinosa Republike Hrvatske Europskoj uniji, kao njezine najmlađe članice, koja će u prvoj polovici 2020. godine prvi puta preuzeti predsjedanje Vijećem EU-a. Poseban gost ovogodišnjeg prijema bio je berlinski tamburaški orkestar „Tambouraschen Chor Wellebit 1902“ (ansambl je 1902. osnovao Hrvat Franz Krznar, a u njemu do danas sviraju glazbenici amateri koji, osim ljubavi prema hrvatskoj tradicionalnoj glazbi, nemaju nikakve formalne poveznice s Hrvatskom), čijem je voditelju Horstu Buddeu veleposlanik predao posebno priznanje – Povelju Republike Hrvatske – za izniman dugogodišnji doprinos u povezivanju europske kulturne baštine kroz promicanje hrvatske tradicionalne tamburaške i folklorne glazbe u SR Njemačkoj. Ispred njemačkog saveznog Ministarstva vanjskih poslova gostima se obratio Martin Kremer, voditelj Službe za bilateralne odnose s državama Srednje Europe, koji je istaknuo brojne veze između Hrvatske i Njemačke, među kojima posebno veliki broj hrvatskih državljana koji žive u SRNJ, Hrvatsku kao omiljenu turističku destinaciju za veliki broj Nijemaca, ali i zajedničku ljubav prema lijepoj glazbi te nogometu.

Nakon službenog dijela, u kojem je ansambl Wellebit, osim himni, izveo i ariju „U boj!“ iz opere Nikola Šubić Zrinski te pjesmu „Marijana“ Dubrovačkih trubadura, brojni uzvanici su uživali u hrvatskim i njemačkim gastronomskim specijalitetima i vinima uz opušteno druženje i glazbenu pratnju orkestra.