Berlin, 06. ožujka 2019.

Predstavljanje hrvatskog turizma na berlinskom sajmu ITB

Hrvatska turistička zajednica i ove godine predstavlja hrvatsku turističku ponudu na vodećem svjetskom turističkom sajmu ITB u Berlinu, koji se održava od 6 do 10. ožujka. Na sajmu sudjeluju i ministar turizma Gari Cappelli te direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, koji će se susresti s predstavnicima ključnih partnera poput TUI, FTI, British Airlines, Eurowings, Jet2, Condor i drugih. „Hrvatska je i dalje izuzetno zanimljiva njemačkom tržištu te očekujemo turistički promet na razini prošle godine. Njemačka i Hrvatska prijateljske su zemlje, a posebno ističem ulaganja u RH od 3,2 milijarde eura u posljednjih desetak godina. U jačanju naših odnosa, Hrvatska će sljedeće godine biti partner poljoprivrednog sajma „Zeleni tjedan“, početkom 2020. u Berlinu. Prilika je to da, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Ministarstvom poljoprivrede, pokažemo što hrvatsko selo proizvodi za turizam i upravo to želimo osnažiti“, rekao je ministar Cappelli.

„S obzirom na važnost sajma ITB, koji se u svjetskim okvirima pozicionirao kao jedna od najvažnijih turističkih burzi te s obzirom na važnost Njemačke kao najjačeg emitivnog tržišta hrvatskog turizma, nastup i predstavljanje naše ponude na ovome sajmu od iznimnog je značaja. Prema informacijama partnera s kojima smo do sada odradili sastanke pozicija Hrvatske na njemačkom tržištu je stabilna, prodaja aranžmana je sve intenzivnija, ali vrhunac prodaje tek nam predstoji. Naš je cilj ponavljanje rezultata iz prošle godine kada nas je posjetilo gotovo tri milijuna njemačkih turista koji su ostvarili više od 21 milijuna noćenja“, poručio je direktor Staničić.

Hrvatska je delegacija tijekom prvog dana sajma odradila sastanke s predstavnicima TUI-ja, FTI-ja te CNN-a. Ispred TUI-ja, lidera turističkog tržišta u Njemačkoj među turoperatorima, na sastanku je sudjelovao product manager Sven Görrissen, koji je naglasio da unatoč trenutno nešto usporenijoj prodaji hrvatskih aranžmana mjesta za paniku nema, već da je potrebno pratiti kretanja te po potrebi pravodobno reagirati.
Na sastanku se razgovaralo i o projektu dovođenja 150 agenata za luksuzni turizam koji bi u rujnu ove godine trebali boraviti u Dubrovniku u suradnji s TUI-jevim turoperatorom za luksuzni segment Airtours. Razgovaralo se i o projektu predstavljanja kataloga TUI-a za predstavnike medija u Hrvatskoj u proljeće 2020. godine na kojem bi također sudjelovalo i oko 70 predstavnika medija iz Njemačke.

Na sastanku s FTI-jem, četvrtom turoperatorskom grupacijom u Njemačkoj s prometom od 3 milijarde eura i 4,8 milijuna putnika, razgovaralo se o stanju bukinga koji je sve intenzivniji te suradnji na strateškim projektima.

U nastavku dana hrvatska delegacija susreće se i s predstavnicima Condora, drugim najvećim njemačkim komercijalnim zrakoplovnim prijevoznikom po veličini flote i prevezenim putnicima. Tijekom drugog dana sajma predviđeni su sastanci s predstavnicima partnera među kojima su Eurowings, Jet2, RSD i drugi. Ministar Cappelli i direktor Staničić susreli su se i libanonskim ministrom turizma Avedisom Guidanianom, koji je sa suradnicima posjetio hrvatski štand.

Dodajmo kako u sklopu štanda Hrvatske turističke zajednice na sajmu svoju ponudu predstavlja i 23 suizlagača među kojima su turističke zajednice Šibensko-kninske i Dubrovačko neretvanske županije, turističke zajednice gradova Dubrovnik i Zagreb, Klaster Slavonija te Croatia Airlines, Jadrolinija, ID Riva, Katarina line, Valamar, Maistra, Perfecta Travel, Aronda Adriana Travel, Aminess Hotels & Campsites (Laguna Novigrad), Plava Laguna, Abacus Tours, Liburnia Riviera hotels (Remisens), Arena Hospitality Group, Offshore Boote, Hotel&Restaurant Milan, Hotel CITTAR, Northern Sunshine Farms (H.Katarina) i Makarska Touristik. Splitsko-dalmatinska županija ove se godine po prvi put predstavlja na samostalnom štandu u sklopu kojega će se brojnim partnerima predstaviti degustacijom autohtonih sireva, pršuta, vina te koktelom „Srce Jadrana“.

Sajam ITB je vodeći svjetski sajam turističke industrije koji se ove godine održava u 53. izdanju. Na sajmu se predstavlja više od 180 zemalja svijeta, a godišnje ga posjeti više od 150.000 posjetitelja. Procjenjuje se da se tijekom sajma ugovore poslovi vrijedni 7 milijardi eura.

(Izvor: Ministarstvo turizma)