Berlin, 25. lipnja 2019.

Održan okrugli stol pod nazivom Budućnost europskog gospodarstva i integracije: izazovi i mogućnosti

U organizaciji rumunjskog i finskog veleposlanstva, u Berlinu je 25. lipnja 2019. godine održan okrugli stol pod nazivom Budućnost europskog gospodarstva i integracije: izazovi i mogućnosti („The Future of European Economy and Integration; Challenges and Opportunities“) koji je okupio ekonomske stručnjake i diplomate u okviru berlinskog Kluba gospodarskih i trgovačkih diplomata te ostalu zainteresiranu javnost. U okviru okruglog stola ukratko je na početku predstavljen zajednički Program rumunjskog, finskog i hrvatskog EU predsjedanja. Glavne točke i uspjehe rumunjskog predsjedanja koje je sada pri kraju predstavila je Miheia Diculescu-Blebea, ministar savjetnik i zamjenica rumunjskog veleposlanika, finske prioritete tijekom budućeg predsjedanja Finske EU-om prezentirao je dr. Antti Kaski, ministar savjetnik i zamjenik finskog veleposlanika, a buduće glavne smjernice hrvatskog predsjedanja u prvoj polovici 2020. godine predstavila je Elizabeta Mađarević, prvi tajnik u Veleposlanstvu RH u Berlinu.

Kako su naglasili svo troje predstavnika, Europska unija nalazi se u kompleksnom periodu kada se u idućih godinu dana moraju donijeti neke velike odluke, a što će svakako utjecati na finsko i hrvatsko predsjedavanje EU-om, poput donošenja Višegodišnjeg financijskog okvira te odabira novih čelnika europskih institucija. Trio program rumunjskog, finskog i hrvatskog predsjedanja EU-om dogovoren je još krajem prošle godine, a puno naglasaka tog programa ocrtava se i u Strateškoj agendi 2019-2024 koja je donesena na prošlotjednom Europskom vijeću. Detaljni prioriteti i plan hrvatskog predsjedanja ne mogu se tako još uvijek znati u detalje s obzirom na spomenute okolnosti koje će utjecati na oblikovanje prioriteta. Ipak, za Hrvatsku postoje neke teme koje su važnije od drugih i na kojima će biti prioritet, poput dogovora o VFO-u, dovršetka bankovne unije, osnaživanja Schengenskog sustava (s naglaskom na zaštitu vanjske EU granice), te proširenja.

U nastavku okruglog stola, sudjelovali su panelisti na temu ekonomske integracije EU-a Christopher Gossau (Njemačka gospodarska komora u Bruxellesu), dr. Reinhold Rickes (Njemačka udruga štedionica), dr. Thorsten Guthke (Udruženje njemačkih javnih banaka), Yannis Salavopoulos (Capitals Circle Group) te moderator okruglog stola prof. dr. Gerhard Sabathil (EUTOP Berlin).