Berlin, 07. ožujka 2019.

Ministrica Pejčinović Burić u radnom posjetu Saveznoj Republici Njemačkoj

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić boravila je u četvrtak, 7. ožujka 2019. godine u radnom posjetu Saveznoj Republici Njemačkoj.

Tom prigodom ministrica se susrela s ministrom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Heikom Maasom. Dvoje ministara potpisali su Zajedničku izjavu o pojačanoj suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Savezne Republike Njemačke s Akcijskim planom. Podršku usvajanju Akcijskog plana su dali čelnici vlada dviju država, premijer Plenković i kancelarka Merkel, u kolovozu 2018. godine.

Akcijski plan predviđa jačanje suradnje u područjima od zajedničkog interesa: vanjskoj i europskoj politici, gospodarstvu, istraživanjima, kulturi i obrazovanju, sportu, održivom razvoju, klimi, energetici, okolišu, unutarnjim poslovima i pravosudnoj suradnji, obrani, poljoprivredi, tržištu rada i socijalnoj politici, zdravlju te razmjeni na parlamentarnoj razini.

U izjavi uoči potpisivanja ministrica vanjskih i europskih poslova istaknula je kako Akcijski plan, kao prvi dokument takve vrste, potpisan sa Saveznom Republikom Njemačkom, predstavlja novi iskorak u odnosima dviju država. Akcijski plan će dodatno osnažiti odnose dviju država te će dati širu dimenziju partnerstvu RH i Njemačke u Europskoj uniji.

Na sastanku s domaćinom posjeta, saveznim ministrom Maasom, razgovaralo se o budućnosti Europske unije te politici proširenja. Posebna tema razgovora bila je razmjena stavova o prioritetima i izazovima hrvatskog i njemačkog predsjedanja Vijećem Europske unije u idućoj godini.

Obostrano je naglašen značaj europskog pristupnog procesa za stabilnost država jugoistočne Europe. Ministri su razmijenili mišljenja o političkim situacijama u državama na tom prostoru i usuglasili se o važnosti potpore država članica Europske unije  u njihovim reformskim nastojanjima.   

Ministrica je posebno istaknula hrvatske vanjskopolitičke ciljeve: ulazak u Schengen i euro područje te OECD.

Zaključno, ministri su izrazili zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima te predstojećim intenziviranjem suradnje u bilateralnom i europskom kontekstu.