Berlin, 27. studenog 2018.

Izložba radova Borisa Ljubičića „Jednina množine: Simbol, znak, logo, brend“

U organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u SR Njemačkoj i Hrvatskog dizajnerskog društva, uz potporu Ministarstva vanjskih poslova i europskih poslova Republike Hrvatske, otvorena je izložba hrvatskog dizajnera vizualnih komunikacija Borisa Ljubičića pod naslovom „Jednina množine: Simbol, znak, logo, brend“.

Izložbu je otvorio veleposlanik Gordan Grlić Radman, a ispred Hrvatskog dizajnerskog društva riječi zahvale svim uključenima u ostvarenje izložbe uputila je dizajnerica Monika Džakić. Izložba obuhvaća 24 posebno izdvojena logotipa i kolaž od oko 250 radova, kroz koje se po prvi put predstavlja pregled rada Borisa Ljubičića u području dizajna zaštitnih znakova i logotipa najrazličitijih institucija, tvrtki i manifestacija u Hrvatskoj, uključujući one za VIII. Mediteranske igre u Splitu 1979., Europsko prvenstvo u atletici u Splitu 1990., brend YASSA, Labud, Muzički bijenale Zagreb, HRT, Zagrebački velesajam, Hrvatsku turističku zajednicu, Ministarstvo kulture RH te brojne druge, u vremenskom rasponu od 1970. do danas. Autor izložbe, koja se do sada mogla vidjeti u Zagrebu, Puli, Splitu i Varaždinu je dizajner Marko Golub.

U sklopu otvorenja izložbe, Boris Ljubičić je održao prezentaciju pod naslovom „Dizajn koji trebamo“, kroz koju je na vrlo zanimljiv i duhovit način publici pokušao približiti ulogu dizajna u stvaranju poznatih svjetskih brendova na temelju prepoznatljivih elemenata državnih obilježja. Prezentacija je bila posebno posvećena Hrvatskoj i temi crvenih i bijelih kvadrata, kao već prepoznatljivom motivu u svijetu.

Izložbu se u Veleposlanstvu RH u Berlinu može pogledati do kraja veljače 2019. godine.

Fotografije: Hrvatski glas Berlin i Hrvatsko dizajnersko društvo