Berlin, 07. ožujka 2019.

Hrvatska – zemlja partner na 7. Donausalonu u Berlinu

U okviru svjetskog sajma turizma ITB u Berlinu je prošloga tjedna održan 7. Donausalon - političko-kulturna manifestacija koju organizira Predstavništvo savezne zemlje Baden-Württemberg u Berlinu. Partner ovogodišnjeg Donausalona bilo je Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Berlinu, a glavni sponzor partnerstva Hrvatska turistička zajednica. Kontinentalnu Hrvatsku je na Donausalonu kulturnom, gastronomskom i enološkom ponudom ove godine vrlo uspješno predstavila Osječko-baranjska županija.

U prvom su dijelu ovogodišnjeg Donausalona, u ime domaćina, pozdravne govore održali državna ministrica Theresa Schopper, zadužena za političku koordinaciju u vladi Baden-Württemberga i ministar pravosuđa Baden-Württemberga Guido Wolf, u čijoj je nadležnosti i turizam. U ime Republike Hrvatske goste su pozdravili državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić. U nastavku je održana panel rasprava na temu „Digitalizacija i turizam u Podunavlju“, na kojoj su nastupili govornici: Nóra Grančay iz Slovačke udruge turističkih vodiča, prof. dr.  Dieter Hertweck sa Sveučilišta Reutlingen, u Baden-Württembergu, Ábel Kocsó, direktor poduzeća iWelcome u Mađarskoj i Krunoslav Weinpert, osnivač i vlasnik poduzeća Pointers Travel, Co. iz Hrvatske. Zanimljivu raspravu moderirala je direktorica Europske Akademije u Berlinu Andrea Despot.

Nakon prvog dijela, u kojem su govornici razmijenili iskustva utjecaja digitalizacije na turizam iz perspektive Slovačke, Njemačke, Mađarske i Hrvatske, gosti su mogli uživati u bogatoj gastronomskoj i vinskoj ponudi Slavonije, a na događanju su tradicionalno bile predstavljene i druge zemlje i partnerske institucije koje surađuju u okviru Dunavske strategije.

Predstavljanje Slavonije na ovogodišnjem Donausalonu odličnim je nastupom uokvirila pjevačka skupina „Akvarel“ iz Osijeka.